PLAN ZA ZAPOSLENE
90 minuta u kuhinji, četiri jela za cijeli radni tjedan. Donosimo recepte

Za sve koji žele jesti kuhano, ukusno i zdravo čak i tijekom radnog tjedna, ovaj plan je idealan.
Sve se priprema odjednom – četiri jela za dvije osobe, bez višesatnog stajanja pokraj štednjaka. Glavni sastojak? Mljeveno meso - svestrano, brzo za pripremu i lako prilagodljivo raznim jelima, piše danas.rs.
Ova priprema traje otprilike 90 minuta i obuhvaća četiri jela koja se lako pakiraju i podgrijavaju. Sve je osmišljeno tako da kuhanje teče paralelno: dok se jedno kuha, drugo se peče ili oblikuje.
Plan jela:
Prvi dan: umak bolonjez s integralnom tjesteninom
Klasični bolonjez s crvenim lukom, mrkvom, pelatom i začinima. Poslužuje se uz integralnu tjesteninu. Umak se lako podgrijava i još je ukusniji sljedeći dan.
Drugi dan: musaka s tikvicama i krumpirom
Složenac od tanko rezanih tikvica, krumpira i mljevenog mesa u laganom bešamel umaku. Peče se u pećnici dok se pripremaju ostala jela.
Treći dan: ćufte u umaku od rajčice s pire krumpirom
Klasične ćufte s češnjakom i začinima kuhaju se u aromatičnom umaku od rajčice. Poslužuju se uz pire krumpir s malo maslinova ulja.
Četvrti dan: azijski stir-fry s mljevenim mesom i povrćem
Mljeveno meso se kratko prži na ulju od sezama s paprikom, tikvicom i mrkvom, pa se začinjava sojinim umakom, đumbirom i češnjakom. Poslužuje se s basmati rižom.
Popis namirnica (za dvije osobe, četiri dana)
Povrće:
- 4 glavice crvenog luka
- 3 režnja češnjaka
- 4 mrkve
- 2 tikvice
- 2 crvene paprike
- 4 veća krumpira
- 1 konzerva pelata
- 1 mala konzerva koncentrata rajčice
- svježi peršin (po želji)
Meso:
- 1,2 kg mljevenog mesa (najbolje miješano – junetina i svinjetina)
Ugljikohidrati:
- 300 g integralne tjestenine
- 200 g basmati riže
- krušne mrvice ili malo starog kruha za ćufte
Mliječni proizvodi i jaja:
- 500 ml mlijeka (za bešamel i pire)
- 2 jaja
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
Začini i dodaci:
- sol, papar, suhi začin
- origano, bosiljak, mljevena paprika
- soja umak, ulje od sezama (ili obično biljno ulje)
- maslinovo ulje
Savjet za pripremu:
Prvo skuhajte tjesteninu i rižu, zatim stavite musaku da se peče.
Dok se musaka peče, pripremite bolonjez umak u jednom loncu, a u drugom kuhajte ćufte u umaku od rajčice.
Na kraju, u velikoj tavi ili woku, pripremite stir-fry.
Sve jelo ohladite, rasporedite u posude i čuvajte u hladnjaku do 4 dana.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare